Aż Na Lody

Zastanawialiście się kiedyś gdzie zjeść najlepsze lody na Pomorzu Zachodnim? Mamy dla Was kilka propozycji. Projekt AżPoMorze ogłosił plebiscyt na najlepszą lodziarnię w regionie. Miejscowe organizacje turystyczne mogły zgłaszać swoich faworytów. Ostatecznie do konkursu stanęło 10 lodziarni.

 

Lody naturalne w lodziarni Kaai.

Kto był najlepszy?

Według głosów internautów najlepsza okazała się Lodziarnia Lucynka z Morynia i to tutaj powędrowała nagroda za zajęcie pierwszego miejsca. Lucynka to niewielka lodziarnia położona w samym sercu Morynia. Jest to filia lokalu z Mieszkowic działającego od 1991 roku. Bestsellerowym smakiem jest czekolada z wiśnią w alkoholu. Koniecznie trzeba spróbować!

Drugie miejsce na podium zdobyła koszalińska Pracownia Lodów. Tutaj można skosztować w pełni naturalnych lodów, wyrabianych bez użycia składników chemicznych i past smakowych. Na swoim koncie Pracownia Lodów ma już 303 smaki, w tym piwne, ogórkowe, pomidorowe czy szampańskie. Oprócz stałego punktu sprzedaży lody można kupić w auto-lodziarni, nazywanej Kropkiem.

Na trzecim miejscu uplasowało się Odlodowo – Pracownia Lodów z Kołobrzegu. To miejsce tworzone przez prawdziwych pasjonatów. Smaki lodów są nie tylko ich pomysłem, ale również sugestią klientów.  Do produkcji używane są tylko naturalne, świeże produkty. W samym Kołobrzegu znajdują się dwie filie tej lodziarni, ale wyroby można nabyć również w zachodniopomorskich hotelach, czy choćby na Rynku Siennym w Szczecinie.

aznalody-1

Warto polecić również inne lodziarnie, które wzięły udział w plebiscycie.

W Stargardzie czeka Mania lizania, a tu ciekawe smaki lodów – fasolkowy przekładany bułką tartą, ogórek z pietruszką, palony kokos, słony kajmak. Lody podaje się tu w kolorowych wafelkach, dzięki czemu nie tylko smakują pysznie, ale i pięknie wyglądają. Co warto zaznaczyć – weganie również znajdą tu coś dla siebie.

Cafe Melba to lodziarnia z Międzyzdrojów. To prawdziwy rodzinny interes, założony przez dziadka dzisiejszego właściciela. Codziennie można tu wybierać spośród 33 smaków lodów, choć tutejsi cukiernicy mają ich na swoim koncie ponad 100.

Działająca od 1989 roku Cafe Ambrozja to raj dla wszystkich odwiedzających Darłowo. Można tu zjeść prawdziwe lody rzemieślnicze, tworzone bez dodatku chemii – smaczne i zdrowe. Codziennie można wybierać z palety około 20 smaków lodów, ale właściciele polecają również tutejsze jagodzianki.

Jeżeli jesteście akurat w Szczecinku powinniście się wybrać do lodziarni Dolce Vita. Można tu zjeść wyjątkowe lody wyrabiane według włoskiej receptury, bez mrożenia szokowego. Ponadto warto spróbować w pełni naturalnych lodów owocowych, wytwarzanych bez użycia past smakowych.

Świnoujście może się poszczycić naprawdę wyśmienitymi lodami produkowanymi przez właścicieli lodziarni Kaai. Lody o smaku sosny? Czemu nie! Tutaj wszystko jest możliwe i przede wszystkim świeże, naturalne, przygotowywane na miejscu. Lody ze świnoujskiej lodziarni  rozwożone są po całej Polsce – do Krakowa, Katowic, Szczecina, a także za granicę – do Berlina.

aznalody

Pysznych lodów można spróbować również w stolicy województwa. W plebiscycie znalazły się aż dwie lodziarnie ze Szczecina.

Lodziarnia Marczak to miejsce oparte na tradycji – bazę do lodów, według receptury ojca, przygotowuje właścicielka lokalu. Wszystko jest naturalne, a lody mieszane są ręcznie, nie maszynowo. Cały proces produkcyjny odbywa się na miejscu, za dużymi szybami, więc klienci mogą wszystko zobaczyć.

Na mapie Szczecina odznaczyła się również Fabryka Lodów. Lodziarnia słynie z niekonwencjonalności i różnorodnych smaków. W czym chcielibyśmy zasmakować w tym tygodniu? Możemy zagłosować na stronie Fabryki. Słone Kinder Bueno? Sorbet porzeczkowy? A może lody wegańskie? Smak tygodnia wybierzcie sami!

Do której lodziarni się wybierzecie?

aznalody-4